הרמת סינוס פתוחה היא סוג של ניתוח פה שמטרתו להגדיל את נפח העצם בלסת העליונה על ידי הרמת קרום הסינוס המקסילרי והנחת שתל עצם. הליך זה נחוץ לעיתים קרובות כאשר אין גובה עצם מספיק עקב אובדן שיניים, מחלת חניכיים או ספיגת עצם טבעית לאורך זמן. ללא תמיכת עצם מספקת, הנחת שתלים דנטליים הופכת לקשה, ופוגעת בשיעור ההצלחה של עבודת שיניים משקמת.
השלב המיידי שלאחר הניתוח (24-48 השעות הראשונות)
השלב הראשוני של ההחלמה מסומן בדלקת ואי נוחות כשהגוף מתחיל להגיב להתערבות הכירורגית. במהלך 24-48 השעות הראשונות, חולים עשויים לחוות את התסמינים הבאים –
נפיחות תהיה תגובה נורמלית שכן הגוף שולח נוזלים לאתר הניתוח כדי לסייע בריפוי. הנפיחות מגיעה בדרך כלל לשיא בסביבות היום השני או השלישי. לצד הנפיחות יצטרף ככל הנראה גם דימום קל או נזילות ממקום הניתוח. לכל אלו יתווספו תחושות של אי נוחות וכאב, בהן ניתן לטפל בכאב באמצעות תרופות לשיכוך כאבים שנקבעו או כאלו ללא מרשם. רופא השיניים עשוי להמליץ על תרופות אנטי דלקתיות כדי למזער נפיחות וכאב.
השלב התת אקוטי
ביום השלישי, החולים עשויים להבחין שהנפיחות מתחילה לרדת בהדרגה. עם זאת, אי נוחות שכיחה, ויש להקפיד להימנע ממאמץ של אזור הניתוח. השתלת העצם הראשונית המונחת במהלך ההליך מתחילה להשתלב עם העצם הקיימת, שלב קריטי להצלחה ארוכת טווח.
- ניהול פעילויות – הגבילו את הפעילויות הגופניות וגם הרמה כבדה והתכופפות, שכן אלו עלולים להגביר את לחץ הדם שעלול לשבש את אזור הניתוח.
- היגיינת פה – שטפו בעדינות את הפה עם תמיסת מלח שאושרה על ידי רופא שיניים או מי פה חיטוי כדי למנוע זיהום. הימנע מיריקה בכוח או משימוש בקשיות, מכיוון שפעולות אלו עלולות להגביר את הלחץ על אזור השתל.
- בדיקת עובדות – מחקר על הליכי הרמת סינוס מצא שטיפול חרוץ לאחר הניתוח בשבוע הראשון מפחית באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים כגון זיהום בסינוסים או עקירה של השתלת העצם.
תקופת הריפוי (שבועות 1-4)
במהלך שלב זה, הגוף של המטופל מתחיל להניח רקמת עצם חדשה, ותחושות נפיחות וכאב אמורות לרדת בצורה ניכרת. לצד זאת גם אזור הניתוח אמור להמשיך להחלים ובהדרגה אמורה להשתלב עצם חדשה שתשתלב עם השתל. מומלץ לשקול שימוש מוגבר במזון רך ועדין, אך יחד עם זאת בתקופת זמן זו חשוב לנסות ולשלב מזונות נוספים אשר דורשים פעולת לעיסה.