סדנאות, תוכן ועוד
גורמים עיקריים לחמצת קטוטית סוכרתית

גורמים עיקריים לחמצת קטוטית סוכרתית

לפני שמתעמקים בגורמים הספציפיים לחמצת קטוטית סוכרתית, חשוב להבין את הגורמים הבסיסיים להפרעה מטבולית זו. היא מופיעה לרוב אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1 עקב מחסור באינסולין, ההורמון האחראי על ויסות רמות הסוכר בדם. ללא מספיק אינסולין, הגוף אינו מסוגל לנצל את הגלוקוז לאנרגיה, מה שגורם לפירוק השומנים במקום זאת. שינוי מטבולי זה גורם לייצור של קטונים, שיכולים להצטבר בזרם הדם, מה שמוביל לחמצת קטומית. עם זאת התופעה יכול להופיע גם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 בנסיבות מסוימות, כגון מחלה קשה או מחסור באינסולין. מידע רב בנושא ניתן למצוא באתר https://www.sanofidiabetes.co.il/

טיפול לא מספיק באינסולין

אחד הגורמים המביאים העיקריים לחמצת קטוטית סוכרתית הוא טיפול לא טוב באינסולין. זה יכול להתרחש מסיבות שונות, כולל מנות אינסולין שהוחמצו, טכניקות ניהול שגויות או מינון לא מספיק של אינסולין. אנשים עם סוכרת חייבים לדבוק במשטר האינסולין שנקבע להם בקפדנות כדי לשמור על בקרת סוכר אופטימלית בדם ולמנוע את הופעת. לצד כל אלו גם שינויים בדרישות האינסולין עלולים להתרחש בתקופות של מחלה, מתח או תנודות הורמונליות, המחייבות התאמות במינון האינסולין בהנחיית איש מקצוע.

מחלה או זיהום ביניים

גורם מזרז משמעותי נוסף לחמצת קטוטית סוכרתית הוא מחלה או זיהום ביניים. מצבים כמו זיהומים בדרכי הנשימה, דלקות בדרכי השתן ומחלות מערכת העיכול עלולים לעורר תגובה דלקתית בגוף, מה שמוביל לתנגודת לאינסולין וייצור מוגבר של הורמונים נגד ויסות, כגון קורטיזול ואדרנלין. שינויים הורמונליים אלו יכולים לשבש את פעולת האינסולין ולקדם את שחרור הגלוקוז וחומצות השומן המאוחסנות, ולהחמיר היפרגליקמיה וייצור קטון. אנשים עם סוכרת צריכים להיות ערניים לגבי מעקב אחר רמות הסוכר בדם בזמן מחלה ולפנות לטיפול רפואי מיידי אם הם חווים תסמינים של צמא יתר, הטלת שתן תכופה, כאבי בטן ומצב נפשי שונה.

גורמים תורמים נוספים

בנוסף לטיפול לא הולם באינסולין ומחלות ביניים, מספר גורמים אחרים יכולים לתרום להתפתחות קטואצידוזיס סוכרתית. אלה כוללים תקלה במשאבת אינסולין או בעיות באתר העירוי, סוכרת לא מאובחנת או לא מטופלת, שימוש בסמים (במיוחד קוקאין ואלכוהול), שינויים הורמונליים הקשורים להריון (סוכרת הריון), ותרופות מסוימות. בשל כך חיוני עבור אנשים עם סוכרת להיות פרואקטיביים בניהול מצבם, השתתפות בבדיקות רפואיות קבועות, ותקשורת גלויה עם צוות הבריאות שלהם כדי לזהות ולטפל בכל גורמי סיכון פוטנציאליים לחמצת קטוטית סוכרתית. בעזרת חינוך, תמיכה וערנות מתאימים, ניתן להפחית באופן משמעותי את השכיחות של הופעת חמצת קטוטית סוכרתית.